Poslovite se od razcepljenih konic z ustrezno prehrano

Razcepljene konice, groba tekstura in nagnjenost k tanjšanju so le nekatere težave z lasmi, s katerimi se pogosto soočamo. Večina nas je te težave zagotovo doživela vsaj enkrat v življenju. Ko pride do njih, običajno kupujemo losjone ali pa se v frizerskem salonu dogovarjamo za kakšen drag tretma za lase. Toda čudežev ti tretmaji žal ne morejo narediti. Na kaj je torej potrebno paziti?

image

To, na kar moramo biti resnično pozorni, je naša prehrana. Poskrbite, da jeste dovolj in da vzdržujete ustrezno raven hranil, ki so opisana v tem članku. Le tako se boste lahko končno poslovili od razcepljenih konic!

image

Beljakovine

Beljakovine so glavni gradnik naših las, zato je precej enostavno razumeti, zakaj jih je potrebno pojesti dovolj. Če lahko sem in tja v svojo prehrano dodate tudi beljakovine v obliki kolagena, še toliko bolje!

Živila z visoko vsebnostjo beljakovin: jajca, piščančja prsa, tofu, kostna juha (za kolagen), ribe, oreščki, semena, stročnice

image

Vitamin B

Če želite imeti res zdrave in lepe lase, poskrbite za zadosten vnos vitaminov skupine B. Odgovorni so namreč za moč vaših las, spodbujajo pa tudi lasne mešičke, da pospešijo rast. Prav tako povečajo cirkulacijo v lasišču, kar se odraža v zdravih laseh. Pomembno je, da v prehrano vnesete veliko vitamina B3 (niacin), B5 (pantotenska kislina), B6, B7 in B8 (biotin) B9 (folna kislina) in B12 (kobalamin).

Živila, bogata z vitamini skupine B: mandlji, avokado, gobe, losos, tuna, puran, piščanec, sled, špinača in druga listnata zelenjava, brstični ohrovt, jajca, oves

image

Vitamin E

Vitamin E je neverjetno hranilo, ki vaše lase ščiti pred škodljivimi dejavniki iz okolja, kot so poškodbe zaradi sonca, pa tudi pred škodljivimi učinki mraza in suhega zraka. Poleg tega ima tudi naravni antioksidativni učinek, ki pomaga ohranjati zdravo lasišče. Nenazadnje prispeva tudi k večjemu sijaju las.

Živila, bogata z vitaminom E: listnata zelenjava, oreščki in semena, kivi, buče, avokado in brokoli

image

Vitamin C

Vitamin C je že sam po sebi zares močna sestavina, najbolj pa se izkaže kot podpora drugim hranilnim snovem v telesu. Vitamin C igra veliko vlogo pri absorpciji železa in pri nastajanju kolagena, zato poskrbite, da ta v vaši prehrani ne bo manjkal. Poleg tega nekateri viri trdijo, da lahko celo pospeši rast las.

Živila, bogata z vitaminom C: paprika, kivi, jagode, pomaranče, papaja, guava, brokoli, paradižnik in ohrovt

image

Vitamin A

Vitamin A večinoma skrbi za zdravo lasišče. Spodbuja proizvodnjo sebuma, ki preprečuje izsušitev kože. S tem ščiti lasne mešičke ter skrbi za zdravje in sijaj vaših las. Poslovite se od dolgočasnih las!

Živila, bogata z vitaminom A: korenje, buče, tuna, brokoli in špinača.

image

Vitamin D

Vsi vemo, da vitamin D skrbi za pravilno delovanje mišic, živčevja in imunskega sistema. Vendar ali ste vedeli, da je odličen tudi za vaše lase? S spodbujanjem mirujočih lasnih mešičkov pospeši rast las in poskrbi da so videti gostejši. Tega si vsi želimo, kajne?

Živila, ki so odličen vir vitamina D: obogatene žitarice, polnomastno mleko, ovsena kaša, jajca, pomarančni sok in gobe

image

Cink

Cink je super učinkovit, ko gre za zdravje vaše kože, pomaga pri vnetjih, skrbi pa tudi za zdravje vaših las. Podpira cikel rasti in obnavljanja las, kar vam pomaga, da se poslovite od razcepljenih konic. Vendar pazite, da boste uživali ustrezno količino, saj je tako premalo kot tudi preveč cinka povezano z izpadanjem las.

Živila, ki vsebujejo cink: ostrige, piščanec, tofu, leča, ovsena kaša, indijski oreščki in špinača

image

Železo

Železo, še posebej podprto z vitaminom C za boljšo absorpcijo, je bistveno hranilo, ki podpira procese v vašem telesu. Če ga nimamo dovolj (anemija), je dovajanje hranil v lasne mešičke onemogočeno, s tem pa se zaustavi tudi zdrava rast las. Ljudje, ki trpijo zaradi anemije, imajo težave z redčenjem las, zato je raven železa v telesu vredno spremljati.

Hrana z veliko železa: jetra, losos, tuna, jajca, tofu, čičerika, špinača, oreščki in semena

image

Selen

Raziskave so pokazale, da obstaja povezava med selenom in rastjolas. Ta element lahko spodbudi rast novih las, saj je vključen v njihov nastanek (podobno kot beljakovine je tudi selen bistven za zdrave lase). Vendar bodite previdni - preveč vaših najljubših živil, bogatih s selenom, lahko povzroči nasprotni učinek - lasje postanejo krhki, lahko pa pride tudi do drugih zdravstvenih težav.

Živila, ki vsebujejo selen (uživajte jih zmerno!): brazilski oreščki, chia semena, ostrige, morski sadeži (jastog, hobotnica, inčuni, školjke, skuše, kozice, losos)

image

Omega 3

Vsi imamo radi omega 3 zaradi blagodejnih učinkov na zdravje srca, delovanje oči in sijaj kože, vendar so omega 3 super koristne tudi za lase, še posebej, če se borite s kakšnimi vnetji. Zahvaljujoč svojim protivnetnim učinkom lahko odpravijo izpadanje las zaradi težav s kožo in pomirijo odziv na močne kemikalije, ki jih vaše lasišče morda ni navajeno.

Živila, ki vsebujejo zdrave maščobe omega 3: mastne ribe, chia semena, lanena semena, orehi, edamame, špinača, cvetača, fižol, listnata zelenjava

UNDO - Nutrishine

Če računanje ustreznih količin brazilskih oreščkov ali ostrig ni ravno to, kar bi si želeli - posezite po celostni rešitvi. Kapsule UNDO Nutrishine ponujajo koktajl lasem prijaznih vitaminov in mineralov, ki bodo poskrbeli, da bodo vaši lasje dolgi, sijoči in lepi. S posebno formulo vitamina B2, selena, biotina in cinka odlično poskrbijo ne samo za vaše lase, temveč tudi za kožo in nohte.